Alapítvány: A "megfilmesíthetetlen" sci-fi

"Amikor az első könyvet írta Asimov, akkor a scifi iránt érdeklődők többnyire férfiak voltak, így a történetbe se kerültek nagyon női karakterek. Ez mára megváltozott, és több kulcsszereplő is nőként jelenik meg a megfilmesített változatban”- nyilatkozta Goyer. 


Isaac Asimov Alapítvány sorozata a valaha írt legnagyobb sci-fi könyvek közé sorolható. Igazi klasszikus, amit egészen idáig senki sem mert filmre adaptálni.

David S. Goyer filmrendező, James Cameron mellett dolgozott forgatókönyvíróként a Terminátor: Sötét végzet című filmen, amikor megtudta, hogy az  Alapítvány jogai elérhetőek. 

- Emlékszem, James Cameron rám nézett, és azt mondta: Nem lesz egyszerű – nyilatkozta Goyer a BBC Culture -nek egy videóinterjúban. És bizony, ha az Aliens, a Terminátor, a Titanic és az Avatar rendezője azt mondja, hogy egy projekt „Nem lesz egyszerű”, akkor el kell gondolkodni azon, tényleg megvalósítható-e. 

Többször is megpróbálkoztak már az Alapítvány megfilmesítésével, de minden próbálkozás kudarcba fulladt, ami minden bizonnyal a kimondottan sok szálon futó cselekménynek és az évszázadokat átölelő időintervallumnak köszönhető. Nem véletlen, hogy a történet megírása is fél évszázadba tellett. A mai ember szerencsésnek mondhatja magát, amiért olyan világban élhet, amiben a filmipar megvalósíthatóvá teszi a megvalósíthatatlant és adaptálja az adaptálhatatlant. Ma már bizton kijelenthetjük, hogy az Alapítvány sorozat sikeresen startolt az Apple TV+ csatornán. Szerintem nincs is olyan scifit boncolgató platform, vagy hazai scifi író, akinek az Instája és Facebook oldala meg ne említette volna legalább egy posztban a már megjelent első két részt, illetve a róluk alkotott véleményt. Mondanom sem kell, eddig mindenhol tarolt. 

Előélet: 

Az Alapítvány, egy novellasorozatként indult az „Astounding Science Fiction” magazinban az 1940 -es években, és végül az 1950 -es években jelent csak meg „fix-up novel”, vagyis könyves változatban, trilógiaként, majd a hatvanas években az Alapítvány trilógiát „bónuszként” mutatta be a Science Fiction Book Club. Az eredeti keménytáblás változat ingyenesen hozzáférhető volt az előfizetők számára. Sok olvasó ennek a műnek köszönhetően ismerkedett meg a tudományos-fantasztikus zsánerrel. A trilógiát idővel már úgy emlegették, mint „a legnagyobb scifi” és „a kor trilógiája”. Később ihletként szolgált nemcsak a Csillagok háborúja, de a Térség alkótói számára is.

A Bostoni Egyetem biokémia professzorának, és egy orosz zsidó bevándorlónak fiaként született Asimov egy jövőbeli civilizáció bukását akarta bemutatni írásán keresztül, amit kezdetben Edward Gibbon a Római Birodalom hanyatlásának és bukásának története, valamint Arnold Toynbee történelmi elméletei inspirálták, aztán az 1980-as években egy előzménytörténetet és két folytatást is hozzáadott a már megírt részekhez. Asimov 1992. Április 6-án halt meg Brooklynban, New Yorkban. 

Érdekességek:

Az alapítvány rajongói közé tartozik Elon Musk is, aki az eredeti trilógia egy példányát még a 2018-ban űrbe küldött David Bowie-t játszó Tesla Roadster fedélzetén is elhelyezete 

A pozitív mellékhatások mellett számítani lehetett némi negatív eseményre is. Aum Shinrikyo, aki az 1995-ös, 13 emberéletet követelő tokiói metró elleni terrortámadásért is felelős, úgy vélte, hogy Hari Seldon Alapítványának mintájára egy új apokalipszis után újjáépítik majd a világot a tudósok közösségével. Még olyan szóbeszédek is járták, hogy Oszama bin Laden olvasta a könyveket, és az al-Kaida valójában „alapítványként” fordítandó. Az olvasók túlnyomó többsége azonban megértette, hogy Asimov üzenete végső soron az emberiség jövőjével kapcsolatos remény.

A megvalósításról:

Goyer elmondta, reméli, hogy a saga bonyolult, terjedelmes története több mint 80 epizódban bontakozhat majd ki, hasonlóan a Trónok harcához, amely végül 73 epizódot ért meg. 

Goyer azt nyilatkozta, hogy jelentős változtatásokat hajtott végre az eredeti történeten. Ezek közé tartozik az olyan új fogalmak bevezetése, mint a "géndinasztia", ami három folyamatosan megújuló, különböző korú klón ugyanabból az emberből. Néhány szereplőt is megváltoztatott. "Amikor az első könyvet írta Asimov, akkor a scifi iránt érdeklődők többnyire férfiak voltak, így a történetbe se kerültek nagyon női karakterek. Ez mára megváltozott, és több kulcsszereplő is nőként jelenik meg a megfilmesített változatban”- nyilatkozta Goyer. Dornickot például Lou Llobell alakítja, aki majdnem 500 jelentkező közül került kiválasztásra. Leah Harvey pedig Salvor Hardin, a Terminus kemény, találékony Őrzője, a Ripley hagyományának szereplője az Alien filmekből, vagy a Battlestar Galactica Starbuck című filmjéből. 

A több, mint 100 tagú szereplőgárdát a világ legkülönbözőbb részeiről, 17 városból toborozták. A forgatás nagy része a limericki Troy Studiosban készült, és az 500 feletti stáblétszámmal a műsor Írország valaha volt legnagyobb produkciója. Ötven művész dolgozott a 170 díszlet, 13 különböző típusú űrjármű és 6 különböző bolygó megtervezésén. Egy merőben nagyszabású vállalkozás volt ez, és mindez az eredményen is meglátszik.


(Forrás: bbc.com)

Írta: Adrienn


Népszerű bejegyzések