Jövő, a múlt szemével

Az emberek mindig is szerettek arról álmodozni, vajon a jövő technológiája hogyan változtatja meg az életünket. Íme 10 futurisztikus látomás a 19-20. századból, melyek közül néhány fantázia maradt, míg mások elég ismerősnek tűnhetnek.

 


Párizs egén

A luxusutazás jövője, ahogy 1882-ben látták. A francia Albert Robida metszete, a "Kijőve az operából 2000-ben" tucatnyi repülő gépezetet ábrázol; magánjárműveket, taxikat, buszokat melyek Párizs háztetői felett repkednek. A tengeri lények ihlette légi járművekkel, többek között egy bálna formájú busszal, az ég olyan mint egy nagy akvárium. Robida víziója egyrészt hipermodern - például nők is láthatók a vezető ülésekben -, a ruházat ugyanakkor nagyon is 19. századi, a repkedő rendőrök pedig kardot viselnek.

 


A repülő postás

Ez a Jean-Marc Côté által 1899-ben készített illusztráció egyike a jövő század mindennapjait ábrázoló képeslapoknak. A századfordulón a repkedés foglalkoztatta leginkább az emberek képzeletét. Igaz hogy a repülés átalakította világunkat, de a testen viselhető eszközök és a lebegő autók, melyekről egy évszázada annyit fantáziáltak, még mindig nem valósultak meg.  Egy nagy találmány azonban, amit a múlt elméi nem tudtak elképzelni sem, az az internet és a modern vezetéknélküli kommunikáció. Így aztán a mai világban a repülő postás valószínűleg munkanélküli lenne az e-mailnek vagy drónoknak köszönhetően.



Az elektromos padlótisztító

Ez az 1899-es mechanikus padlótisztító (vagy "padlósúroló" a leírás szerint) remekül jelezte az efféle munkakönnyítő szerkezetekre való igényt. Viszont nem láthatták előre, hogy mindössze két évvel a kép készülte után feltalálják a porszívót. Az automata robotporszívók ötlete - melyek ma már milliónyi lakásban megtalálhatók - úgy tűnik hogy a 19. századi elmék minden képzeletét felülmúlta.

 


Gépi tanulás

A tanítást 2000-re igen könnyű foglalkozásnak képzelték ezen 1901-es jövendölés szerint. A tanár egyszerűen csak könyveket adagol egy gépbe, míg egy segéd egy kart tekerve valahogyan a fejhallgatót viselő diákok elméjébe közvetíti a tankönyv tartalmát. Ez az ábrázolás igen sok kérdést vet fel. Például egyáltalán miért kell ehhez ott lenni a tanárnak?

 


Telefon, képpel

2020 a videohívások éve volt. De a technológiát már több, mint száz éve megjósolták. "Számos feltaláló foglalatoskodott egy olyan szerkezet vagy gép megalkotásán, mely lehetővé tenné hogy két telefonáló személy láthassa egymást," írta az Electrical Experimenter magazin 1918-ban. "De mindezidáig érdemi eredmény nem született." Egy efféle szerkezet neve természetesen "telefot" lenne, érvelt a cikkíró, és minden bizonnyal előbb-utóbb feltalálják, hiszen "ki ne vágyna egy ilyen eszközre". A beszélgetőpartnert  - legyen akár 5 háztömbnyire, vagy ezer kilóméterre - élethű képpel és hanggal megjelenítő készülék 1918-as leírása igen pontos. A Practical Electrics magazin egy másik, 1924-es cikkében egy hasonló eszközt jövendöl, melynek mozgóképe olyan élethű, hogy összetéveszthető az igazival.

 


A pusztító kerék

Az első világháború alatt a technológiai folyóiratok tömve voltak olyan elképzelésekkel, melyek talán véget vethetnek a régóta tartó konfliktusnak. Ilyesféle találmány volt a giro-elektromos romboló - egy hatalmas, kerék formájú tank. "Ezt a 45 láb [13,7 méter] nagy szörnyeteget egy giroszkóp hajtja... A romboló 40-60 mérföldes sebességgel halad, és hatalmas átmérőjének köszönhetően könnyedén áthatol lövészárkokon és más akadályokon" írta az Electrical Experimenter. A konstrukció a magazin szerkesztőjének, Hugo Gernsbacknak az ötlete volt, így történhetett hogy több lapszámban is szerepelt, melyekben Gernsback az elgondolását megkérdőjelező olvasói levelekre válaszolgatott.




Félelem a globális lehűléstől

A tudós elméket 1919-ben nyomasztó kérdések egyike volt, hogy vajon az emberi tevékenység hátrányosan befolyásolhatja-e a Föld éghajlatát. Így igaz, aggódtak... hogy lehűl a bolygó. Ez a félelem abból az újkeletű érdeklődésből fakadt, mely a földből történő rádium-kitermelést övezte. A rádiumot a kimerülő szén- és olajkészletek helyett, hőtermelésre gondolták használni. Az Electrical Experimenter [ez a kor Hihetetlen Magazinja lehetett? - a szerk.] írása szerint "a rádium-energia, fény- és hőforrásként való alkalmazása olyan hétköznapi lesz a jövő nemzedékei számára, mint nekünk a szenes kazánok". Másfelől azonban "nem szabad túl sok rádiumot kitermelnünk, különben a Föld halálra fagy".

 


Az ember legjobb - elektromos - barátja

Ez az 1923-as elképzelés egy robotkutya társállatot vizionál, melyet az olvasók maguknak szerelhetnek össze. A konstrukció igen egyszerű: egy elemes szerkentyű, mely mágnes segítségével egy fém pálcát követ. Talán cuki az arca, de ne várjuk tőle hogy a hátára hemperedik, visszahozza a labdát, vagy segítséget hoz ha bajba kerülsz. A mesterséges háziállat ötlete egyáltalán nem furcsa manapság, de a maroknyi valódi géptárstól eltekintve, leginkább a kibertérben léteznek a kiskedvencek, mesterséges intelligenciával bíró virtuális segédek és AI-vezérelt játékkarakterek.

 


Az iőjárás befolyásolása

Ez az 1954-es drámai magazinborító azt mutatja be, hogyan fogja a jövő embere irányítani az időjárást. A cikk leírása szerint egy repülőt bocsátanak fel, mely szétoszlatja a tornádóval fenyegető felhőzetet. "A hidrogénbomba és a szuperszónikus repülés korában nagyon is valószínű, hogy a tudomány módot fog találni nemcsak a kialakuló tornádók és hurrikánok eloszlatására, de az időjárás minden képzeletet felülmúló részletességű befolyásolására is" közli a Collier's magazin.

 


Számítógépes menütervezés

1967-ben az elektromosgép-gyártó Philco-Ford készített egy 1999 AD című rövidfilmet, melyben bemutatta, hogyan fogják majdani termékei átalakítani az átlag háztartást. A filmbéli család többek között szerencsés tulajdonosa egy űrkorszak-beli autónak, egy fal nagyságú tévének és egy óriási otthoni számítógépnek, mely segít nekik (pontosabban az anyának) megtervezni a menüt. A férjet ugyancsak láthatjuk amint komputeren az asszony által online (!) vásárolt ruhák számláit felügyeli. Míg a technológia nagyon is futurisztikus, a nemi szerepek kétség kívül '60-as évek beliek. [A film más érdekességeket is rejteget, érdemes megnézni! - a szerk.]

 

írta: Gabi

forrás: Fivemedia.com

Népszerű bejegyzések