Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Buddy Read - Vol 003.  


Vajon minek az utolsó 450 éve? Ezt nem nehéz kitalálni, mivel posztapokaliptikus sci-firől van szó. Azonban miért pont 450? Na ez is hamar kiderül: ennyi idő alatt bomlik le egy közönséges műanyagflakon. Évszázadokon átívelő kalandok, ugrálás az időben előre és hátra, rengeteg szereplő, és egy közös pont: a Maci.

A magyar stand up közösség egyik kiemelkedő alakja lévén, Kőhalmi folyamatosan durrogtatja a poénokat, így nehéz komoly kritikát megfogalmazni róla. Azonban nekünk mégis sikerült. A csoportot nagyon megosztotta a könyv, akiknek tetszett, azok végigolvasták, és végig élvezték, akiknek nem tetszett, azoknak annyira nem, hogy be sem tudták fejezni.

Ha érdekel, hogy hogyan kerül egy hiányos színtestes ősmoszat a Flak-Plast Kft. Soroksári úti telephelyére, akkor mindenképpen olvasd el a könyvet!

PRO

 „Abszolút erőssége a könyvnek a humor, ráadásul intelligens humor; simán el lehet képzelni egy hasonló világot, nekem ez is erősség, hogy simán el tudom képzelni.”

 „Olyan aprólékosan van kidolgozva, hogy pontosan mikor mi történik, hogy az valami fantasztikus. Ilyen kis easter egg-szerűen tűnnek fel mindenhol a korábbi események következményei, hatásai. Tehát vagy iszonyú precíz és pontos munka.”

 „Sok szereplő és azok története epizódszerűen, amik aztán összekapcsolódnak, mert közvetve vagy közvetlen, de alakítják egymás életét.”

 „A Macival tudok inkább azonosulni. Csak ül, és nézi maga körül az idiótákat”

 „A könyv legerősebb pillanatai szerintem a történelmi/irodalmi/tudományos stb kikacsintások a könyvből.”

"Tulajdonképpen Zsákos Frodó korának legkitartóbb környezetvédő aktivistája volt, aki a veszélyes hulladékot visszavitte a gyártónak. A körkörös gazdaság prófétája."

 „A vallás és a történelem is kulcsfontosságú témák. Szerintem lenne miről beszélgetni ezen könyv kapcsán.”

 

KONTRA

„Nálam a karakterek eltűntek a süllyesztőben. Egyikkel sem tudtam igazából szimpatizálni, ahhoz túl kevés ideig találkozunk velük, bár ez abból fakad, hogy nagyon nagy időintervallumot kell lefednie a könyvnek.”

„Nincs szerethető karakter a történetben - a kisembereket nem érdeklik a nagyvilág, az emberiség problémái, a nagyemberek meg csak hasznot akarnak húzni mindenből.”

 „Az elején nagyon lázba jöttem, mert már az első fejezeteken nagyokat tudtam nevetni, a végére viszont már úgy éreztem mintha egy stand up előadáson ülnék, és amikor olvasok nem ezt a fajta élményt szeretném kapni.”

 „Igazából én nem tudom hova tenni ezt a regényt. Mintha maga sem tudná, hogy ez egy vicces regény legyen, vagy egy nagy vicc, regény elemekkel.”

 

Írta: Mirjam



Népszerű bejegyzések