Goodreads Choice Awards 2021 - Science Fiction

 


A Goodreads az egyik - ha nem a - legnépszerűbb nemzetközi könyves közösségi oldal. Minden évben megrendezik a Choice Awards-ot, melyen számos kategóriában állít jelölteket a Goodreads, és az olvasók is jelölhetik kedvencüket a 2021-ben megjelent könyvek közül válogatva. 

Hihetetlen széles spektrumot ölel fel a tudományos fantasztikum, ha végignézzük az alábbi esélyeseket, mindent mondhatunk, csak azt nem hogy egysíkú és fantáziátlan lenne a felhozatal.

Science Fiction kategóriában az alábbi könyveket jelölték idén.


Christina Sweeney-Baird: The End of Men

2025-ben egy rejtélyes vírus üti fel fejét, mely kizárólag a férfiakat fertőzi meg. A regény több szemszögből is ábrázolja az új világot, melyben a nőkre hárul minden feladat a vakcinafejlesztéstől a politikai struktúra újraépítésén át a család újraértelmezéséig.




Martha Wells: Fugitive Telemetry (Murderbot Diaries 6.)

A nálunk a második kötetnél elakadt Öldöklő-naplók kisregény sorozat hatodik részében Murderbot felfedez egy hullát. Elkerülhetetlen hogy segítsen a hatóságoknak megállapítani a halott személyét, a halál módját (mely igen egyértelmű) és a gyilkosság okát (ami meglepően sokat számít az embereknek - ki hitte volna?). Igen, megtörténik a lehetetlen: Murderbot önszántából beszél az emberekkel.



Neal Stephenson: Termination Shock

Stephenson elsöprő új cli-fi regénye a közeljövőbe repíti az olvasókat. Egy olyan jövőbe, ahol az üvegházhatás miatt szuperviharok dühöngenek a troposzférában, emelkedik a tengerek szintje, áradások, hőhullámok és halálos betegségek keserítik az emberiség napjait. A milliárdos dr. T.R. Schmidt előáll a globális felmelegedést visszafordító Nagy Ötlettel. De vajon milyen következményekkel jár az elementáris terv a bolygóra és az emberiségre nézve?



Terry Miles: Rabbits

A Rabbits nevű halálos undeground játékban 1959 óta tíz fordulóban kilenc győztest hirdettek. A nyeremény talán belépő az NSA-hez, vagy a CIA-ba, hatalmas vagyon, halhatatlanság, esetleg az univerzum titkainak kulcsa... De mielőtt a tizenegyedik forduló kezdetét venné, a milliárdos Alan Scarpio (a pletykák szerint a hatodik forduló győztese) felkeresi a játékosjelölt K-t azzal, hogy valami nincs rendben a játék körül. K-nak helyre kell hoznia a dolgokat mielőtt megkezdődik a Tizenegyedik, mert az univerzum sorsa forog kockán.


Arkady Martine: A Desolation Called Peace

A nálunk idén megjelent Birodalomnak nevezett emlék című űropera folytatása. 

A Teixcalaani birodalom határán egy idegen flotta ólálkodik. Senki nem tud velük kommunikálni, senki nem tudja elpusztítani. Nine Hibiscus flottaparancsnok kifutott a lehetőségekből. Utolsó mentsvárként diplomáciai küldöttséget indít, akikre az a lehetetlen feladat hárul, hogy kommunikáljanak egy ellenséges idegen lénnyel.



Nicole Kornher-Stace: Firebreak

Ready Player One meets Cyberpunk 2077

2134. Az USA államai két nagyvállalat, a Greenleaf és a Stellaxis zászlajai alatt tömörülnek. New Liberty City éppen a határvonalon fekszik, és állandó polgárháború dúlja. Mallory a Stellaxis harci játékának, a SecOps-nak online terében tölti legtöbb idejét. Egy, a játékban szereplő szuperkatona titkos küldetéssel bízza meg - az eltűnt lány ügye pedig egy SecOps karakterhez vezet. Mal felfedezése olyan veszélyes eseményekbe sodorja őt, melyeket eddig csak a virtuális karakterével tapasztalt.

Matthew Fitzsimmons: Constance

A közeljövőben az orvostudomány és a kvantumszámítógépek fejlődésével lehetőség nyílik az emberi klónozásra. A gazdagok számára az örök élet, az antiklón miliciák szemében szörnyűség, az ifjú Constance D'Arcynak, akit nagynénje saját klónjával ajándékozott meg, félelmetes. Egy rutin emlékfeltöltés alkalmával valami rosszul sül el, és Con 18 hónappal később hiányos emlékekkel ébred. Azt mondják, az eredetije halott. Ha ez igaz, akkor kicsoda is ő? Az igazság felfedéséhez utolsó emlékeit próbálja visszakövetni, mely során egy nyomozó is társává szegődik. Kell valaki, akiben bízhat - mert világosan látszik, hogy újra meg akarják ölni.

Charles Soule: The Light of the Jedi

Kétszáz évvel a Baljós Árnyak történései előtt, a Köztársaság fénykorában, a hatalmas és bölcs Jedi Lovagoknak félelmetes fenyegetéssel kell szembenézniük, mely veszélyt jelent rájuk, a galaxisra, és magára az Erőre...





Ryka Aoki: Light From Uncommon Stars

Shizuka Satomi lepaktált az ördöggel; hogy a kárhozatot elkerülje, kilenc másik hegedűtehetséget kell rávennie, hogy eladják lelküket a sikerért. Hatot már sikerült. Mikor az ifjú transgender szökevény Katrina Nguyen játékát meghallja, szinte érzi magáról felszállni az átkot. De Shizuka találkozik Lan Tran négygyermekes csillagközi menekült ex-űrhajóparancsnokkal egy San Gabriel-völgy-béli fánkboltban. 

Ahogy e három nő élete sors és véletlen által összefonódik, feltárul egy történet varázslatról, identitásról, átkokról, és egy családról amiért megéri átszelni az univerzumot.

S.B. Divya: Machinehood

Science fiction thriller mesterséges intelligenciáról, értelemről és munkásjogokról a platform gazdaság által uralt közeljövőből.

Izgalmas és elgondolkodtató regény: vajon ha a gépeket nem látjuk emberinek, akkor az embereket fogjuk gépeknek tartani?




Everina Maxwell: Winter's Orbit

Kiem herceget, a Császár legkevésbé kedvelt unokáját, a kiábrándító, jelentéktelen családtagot az uralkodó elé hívatják. A hercegnek össze kell házasodnia a megözvegyült Jainan báróval, hogy megerősítsék a Birodalom és legújabb vazallus bolygója kötelékét. Jainan gyanítja, hogy férje halála nem baleset volt. És Kiem felfedezi, hogy Jainan maga is gyanusított. De a Birodalom és vazallusai között fellazuló szövetség az egész birodalmat sebezhetővé teszi, így együtt kell működjenek hogy bizonyítsák erős egységüket, míg felgöngyölítik a lehetséges összeesküvést. Sikeres házasságuk ellenséges világokat hozhat össze. Ha elbuknak, elbukik a birodalom is.

Sarah Gailey: The Echo Wife

Martine egy genetikai másolat. Evelyn Caldwell díjnyertes kutatásából született. Türelmes, gynegéd és engedelmes. Minden, amire Evelyn felesküdött hogy ő sosem lesz. És viszonya van Evelyn férjével.

Most, hogy a csaló férj halott, a Caldwell feleségeknek kell feltakarítani a mocskot. Szerencsére Evelyn nem fél bepiszkolni a kezét.



Kazuo Ishiguro: Klara and the Sun (Klara és a Nap)

Klara, ​a gyermekek számára kifejlesztett Robotbarát az üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását, áldásos tevékenységét szemléli. A humanoid tulajdonságokkal rendelkező robot gyermeki ártatlansággal próbálja megérteni a körülötte zajló eseményeket. Miután otthonra lel, legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; naiv világlátásának köszönhető páratlan optimizmusa reményt ad a beteg lány szüleinek. Klara megfigyelései a változó világról és az emberi természetről nem csupán a robot racionalitásáról, hanem érzelmeiről is tanúskodnak. Klara feltétel nélkül hisz az általa mindenhatónak vélt Nap jóságában, amelynek fénye és melege végigkíséri a történetet.

A regény világa – a közeljövő világa? – nem radikálisan más, mint a miénk, de éppen ettől annyira felkavaró lassacskán szembesülni azzal, hogy az ember még magányosabb lett, az emberi kapcsolatok sekélyesebbek, a társadalmi egyenlőtlenségek még nagyobbak. És talán vigasz, talán nem, de mélyen elgondolkodtató, hogy mindez egy olyan robot elbeszélése nyomán tudatosul bennünk, aki megtanul szeretni.

Andy Weir: Project Hail Mary (A Hail Mary-küldetés)

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie. Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában. Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát. Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

 

Sara Flannery Murphy: Girl One

A regényben egy Marvel-film történetmesélése és lendülete kombinálódik Naomi Alderman A hatalom-ával és az Orphan Black fordulatos thrillerségével.

Josephine Morrow a kilenc Csodabébi egyike, akik férfi DNS segítsége nélkül fogantak, és egy Homestead nevű kommunában nevelkednek mindaddig, míg egy tűzeset után szét nem szóródnak az USA különböző szegleteibe. Évekkel később Josie az anyja eltűnése okán, rég nem látott nővéreihez fordul segítségért. A nyomokat két másik Lánnyal közös erővel próbálják követni, és közben számukra is ismeretlen, új képességeket fedeznek fel magukban.

Matt Bell: Appleseed

A 18. századi Ohioban két fivér almáskertet telepít, melyből későbbi megélhetésüket remélik. Miközben jövőjüket formálják, testvéri kapcsolatuk ereje és közös titkaik is napvilágra kerülnek.

A 21. század második felében, a klímaváltozás-tépázta Földön, egyetlen - génmódosítással és élelmiszertechnológiával jól zsonglőrködő - óriáscég uralja az erőforrásokat. Egy sorsfordító pillantban lép színre a cég egyik alapítója, hogy elpusztítsa mindazt, amit segített felépíteni.

Ezer évvel a jövőben, Észak-Amerikát jégpáncél borítja. Egy utolsó, magányos értelmes lény tengeti napjait egy gleccser-állomáson. A civilizáció maradványainak felkutatása reményében azonban merész és lehetetlennek tűnő küldetésre indul a kontinensen keresztül...


Adrian Tchaikovsky: Shards of Earth

A háború véget ért. A hőseit elfeledték. Míg egy váratlan felfedezés a legértékesebb trófeává nem teszi egyiküket...

Idris nem öregedett, és nem is aludt mióta a háborúban felfejlesztették az agyát. És az emberiség ezen hőse most egy független mentőhajón tengeti napjait hogy a nagyobb hatalmak nemkívánatos figyelmét elkerülje.



Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built

Századokkal ezelőtt a Föld robotjai öntudatra ébredtek és letették a munkát. Évszázadok teltek el, mióta útjukat mindannyian a vadon felé vették... Évszázadok, mióta nem többek legendánál és mítosznál.

Becky Chambers új sorozata felteszi a kérdést: egy világban, ahol az embereknek mindene megvan, vágynak-e még valami többre?



NNedi Okorafor: Remote Control

Egy idegen tárgy a fiatal Fatimát a Halál fogadott lányává változtatja. Mostantól a neve Sankofa -  mely név rajta kívül senkinek nem jelent semmit, de ez köti őt családjához és múltjához. Érintése halál, és egyetlen pillantásától városok dőlnek romba. Egyedül járja útját - a társául szegődött rókát leszámítva - és keresi az égből lehullott idegen tárgyat, mely a meteorhullás napján neki ígérkezett. 

Vajon vár-e egy nagyobb cél Sankofára most, hogy a Halál az útitársa?



J.S. Dewes: The Last Watch

A Határvonal az univerzum pereme. 

Most széthullik - mindent és mindenkit magával sodor.

Az egyetlenek akik megállíthatják az Őrszemek - számkivetettek, renegátok, a hadsereg söpredéke.

A Határnál Adequin Rake, az Argus kapitánya próbál helyt állni erőforrás nélkül, rádió nélkül, semmi nélkül - kivéve a legénységét, mely senki másnak nem kellett. Ők az emberiség utolsó reménye.


Az előző évek nyertesei pedig mind-mind megjelentek magyarul is. Így ha valamelyik fenti könyv megtetszett és szívesen olvasnád magyarul, akkor a Goodreads oldalán tudsz szavazni rá! Alább az elmúlt néhány év méltán népszerű győzteseit soroltam fel:

2020. Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt

2019. Blake Crouch: Hamis emlékek

2018. V.E. Schwab: Visszavágó

2017. Andy Weir: Artemis

2016. Pierce Brown: Hajnalcsillag
















Népszerű bejegyzések