Science Fiction Catwalk

Avagy a Futurisztikus-Utopisztikus és a Posztapokaliptikus divat kapcsolata a tudományos-fantasztikus filmekkel 

Thierry Mugler 1990-es tervezésű Giger dzsekije

Frizurák, ruhadarabok és kiegészítők, amiket a hollywoodi sci-fi filmek hajszobrászai és jelmeztervezői is csak irigykedve figyelhetnek. 3D-s nyomatok, fémszálas huzalok és lézervágott textíliák egy merész és bevállalós gyűjteményben. 

A távoli jövőben játszódó filmek időről-időre megihletik a divattervezőket. Találkozhattunk már Neo és Amidala Padmé szettjeivel, de nem csak a Mátrix és a Csillagok háborúja volt hatással a divatra. Az elmúlt 35 évben a Szárnyas fejvadász is nagy hatással volt az öltözködésünkre. A cyberpunk ésretro-futurista stílus mellett a 40-es évek öltözködéséből összevegyített kosztümök már egyből 1983-ban visszaköszöntek Vivienne Westwood munkáján, akinek bejöttek a válltömések által formált sziluettek. A film hatása még napjainkban is tetten érhető. 

Alexander McQueen Alien ihlette cipője

H.R. Giger Oscar-díjat is kapott "A nyolcadik utas: a Halál" földönkívüli Alien lényének és az idegen űrhajónak megtervezéséért, a sci-fi képi világa pedig oly egyedi és korszakalkotó volt, hogy mindmáig ihletadó forrásként tekintenek rá a tervezők. 

A késői szürrealizmus egyik legismertebb alkotója előtt való tisztelgés a Thierry Mugler által 1990-ben tervezett Giger dzseki - fenti kép -, de Alexander McQueen 2010-es cipőjéről sem feledkezhetünk meg. Anno több model sem volt hajlandó felvenni, ugyanis tartottak tőle, hogy elesnének benne. 

Alexander McQueen: Savage Beauty

Maciej Grochala - Madeleine Bronx


Nika Danielska Design


1998 - Spine corset from the Untitled Spring/Summer 1998 collection


Handmade Gold & Bone spine filigree back piece by Aconite Creations


Liljevalchs'Museum exhibition "Utopian Bodies: Fashion Looks Forward"


Blank for black by Vera Biriukova

Iris Van Herpen Haute Couture

Lory Sun: Avant Garde


1990-ben, az első Mátrix film megjelenését követően, Galliano a Dior őszi kollekcióját tele rakta a film ihlette bőrruhákkal, azóta pedig hiába telt el több, mint 30 év hatása továbbra is érződik. A Louis Vuitton és a Balenciaga kollekciójában is találkozhatunk Mátrix stílussal. 


Louis Vuitton Balenciaga kollekciója


Angel Ulyanov by Maxim Gizatullin

Gareth Pugh spring 2012

A Milla Jovovich által megformált karakter, Leeloo az 1997-es ötödik elem óta stabil pontja a divat világának. Jean Paul Gaultier-nek olyan jól sikerült megterveznie a filmes kosztümöket, hogy az ilyen narancssárga és hasonlóan őrült cuccokért azóta is megy a rajongás. 

Jean Paul Gaultier tervezte Leeloo kosztüm az ötödik elemből

Iris Van Herpen: Crystallization

Haj: Christophe Gaillet


"Haj": Isabelle Hinrichs a Gucci számára


Concept Artist: Ahmet Atil Akar


Balloon Artist: Yamashita Fumico


Kennah Lau by Armin Morbach


Balloon Artist: Yamashita Fumico


3D printed mask for "Masked Intentions" Exhibition


Dior kiegészítők


Kaimin: Slut from the future


Alexander McQueen 1998 - Metal Gear Risingra emlékeztető "ál"kapocs

Schiaparelli Jewelry


Michael Jacksonra emlékeztető szerelés


Behance: First female prototype


George Lucasra nagy hatással voltak Akira Kurosawa szamuráj filmjei, a szereplői öltözékéhez nem titkoltan belőlük merített ihletet. A japán stílus a '70-es évek végére így a filmnek köszönhetően népszerűvált, habár Han Solo alakja tipikus űrcowboy ruhát kapott. 

Star Wars

Nicolas Ghesquiére a Balanciaga számára tervezett töbször is Star Wars ihlette kollekciókat, de Gareth Pugh és Rick Owens is. 

Gareth Pugh


Gareth Pugh

Rick Owens

Rick Owens

Rick Owens

A 2015-ös Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő rész kapcsán Kenya Westet is emlegethetjük. Yeezy márkájának egyszerű, homokszínű ruhákból álló szerelései ugyanis filmes kosztümként is megállták volna helyüket. 

Kenya West: Yeezy


1966 óta a sci-fi rajongók több mint 700 részt nézhettek meg a Star Trekből, ami az elmúlt 60 év alatt bezsebelt 31 Emmy-díjat és egy Oscart is. Természetes, hogy a divatra is nagy hatással voltak a benne megjelent kosztümök, kiemelten a color blocking szerelések. Prabal Gurung divattervezőnek, a Sephora munkatársai számára tervezett, a Csillagflottába is beillő egyenruhái, és a 90'-es éveket meghatározó sportos, hajlított napszemüvegei is innen eredeztethetőek. A napszemüvegek egyébként is visszatérőben vannak, ennek ékes példája a Rihanna és Dior közös tervezésű "Star Trekes" szemüvege. 

Rihanna-Dior szemüveg


Végül, de nem utolsó sorban egy pár kép Alexander Wang kollekcióiból, és a H&M és Balmain kollaboráció eredményéről, amelyben visszaköszön a spandex anyag használata, a amandarin nyakú felsők, és az elsődleges színek megjelenése; fekete, kék, zöld, piros. 

Alexander Wang


H&M és Balmain 

H&M és Balmain

H&M és Balmain

H&M és Balmain



Írta: Adrienn














Népszerű bejegyzések