Sci-fi díjak

Lois McMaster Bujold díjgyűjteménye


Az irodalmi díj egy olyan elismerés, melyet általában egy kiemelkedő alkotásért, vagy életművéért kap meg az adott író. Sok díj egy bizonyos kategóriára vagy zsánerre fókuszál, míg a legrangosabbak általános kereteket szabnak. Évente ítéli oda őket egy szakértői zsűri, illetve manapság egyre elterjedtebbek a közönségdíjak is, melyet internetes szavazás által az olvasók is befolyásolhatnak. Gyakran pénzbeli elismerésben is részesülnek a nyertesek az emlékplakett vagy szobrocska mellett.

A legnagyobb általános elismerések (Irodalmi Nobel, Man Booker, Pulitzer, Neustadt) díjazottjai között egyáltalán nem találunk tudományos-fantasztikus írókat vagy műveket, egyetlen kivétel talán Az út Cormac McCarthy-tól, mely Pulitzer-díjat nyert 2007-ben, regény kategóriában. 

A 2019-es év díjazottjai a dublini Hugo-gálán

A rangosabb díjak közt szerepel azonban a fantasztikus irodalmi díj, a Hugo Award is, mely kifejezetten sci-fi és fantasy művek elismerésére jött létre elsőként, 1953-ban (akkor még Annual Science Fiction Achievement Award néven). A World Science Fiction Society által évente szervezett Worldcon összejövetel küldöttei ítélik oda, és 1955-óta rendszeresen osztják. A legelső trófeát Alfred Bester vehette át a méltán híres The Demolished Man (Az arcnélküli ember) című regényéért, a ceremóniát pedig Isaac Asimov vezette. Jelenlegi nevét 1993-ban kapta Hugo Gernsback (az első sci-fi magazin kiadója) után. Győztesei a fantasztikus irodalom legnagyobbjai. A legtöbbször díjazott író Connie Willis, 11 alkalommal kapott elismerést, őt követi Poul Anderson és Harlan Ellison 7, Roger Zelazny és Robert Heinlein 6, Joe Haldeman, Fritz Leiber, Ursula K. Le Guin, Lois McMaster Bujold, Isaac Asimov, Michael Resnick, Larry Niven, Michael Swanwick és Vernor Vinge 5, illetve Arthur C. Clarke 4 első helyezéssel. A szerkesztő Gardner Dozois pedig 15-ször vihette haza a rakétát formázó szobrocskát, melynek ápolására is igen nagy hangsúlyt fektetnek, a Hugo-díj honlapján ugyanis külön bejegyzés található, melyben a krómozott trófea tisztítási módjait részletezik. A díj több mint fél évszázados története során számos alkalommal változtattak a jelölés és szavazás módján, illetve a kategóriákon is, a fantasy és science fiction zsánereket azonban nem választják külön. Jelenleg 15 kategóriában jelölnek 6-6 művet, és hirdetnek győzteseket. 1996-ban létrejött a Retro Hugo is, mely azokra az évekre visszamenőleg osztott elismeréseket, mikor már rendeztek Worldcon-t, de még nem létezett a díj maga. 2021-ben Martha Wells Network Effect-je kapta a legtöbb szavazatot novella kategóriában. A következő szavazás pedig a Chicon 8 (Chicagói Worldcon) alkalmával lesz, melyet 2022 szeptemberében rendeznek.


A rakétát formázó szobrocska minden évben egyedi tervezésű talapzaton áll. 2020-ban például az Új-Zélandon megrendezett Worldcon apropóján, a maori őslakosok navigációs technikájából és a helyben fellelhető kagylóhéj és növényi anyagokból merített ihletet John Flower alkotó.


A Nebula-díj a Hugo mellett a legismertebb SFF díj. 1966 óta ítéli oda a Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), azaz az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége. Ahogyan a neve is mutatja, ez az elismerés az USA-ban (vagy újabban bárhol máshol, elektronikus úton, de feltétlenül angol nyelven) publikált sci-fi és fantasy műveknek adható oda. Magát a díjat a SFWA azon törekvése inspirálta, hogy győztes műveket tartalmazó gyűjteményeket adjanak ki - ehhez azonban  kellett egy díj is - az átadó ceremónia ötletét pedig a Hugo-tól merítették. Első díjazottja Frank Herbert volt, aki az azóta is töretlen sikerű Dűnéért vehette át az átlátszó tömbbe foglalt, általában galaxist és bolygókat ábrázoló trófeát. Legutóbbi nyertese pedig Martha Wells, aki a Network Effect-ért ezt a díjat is bezsebelte.

 

Az eredeti, 1966 óta változatlan koncepciót Kate Wilhelm ötlete alapján J.A. Lawrence tervezte, és egy csillogó galaxis (nebula) mellett féldrágakőből készült bolygókat (vagy más objektumot) ábrázol, talapzatán a kitüntetett mű megnevezésével

A Ray Bradbury-díj
Alapítása óta a Nebula szabályzata is több változáson ment át, és most már számos kategóriával rendelkezik, illetve díjátadó gáláján más írószövetségi elismeréseket is átad a SFWA. Ilyen például a 2006 óta létező, és 2020 óta hivatalos kategóriaként szereplő Andre Norton Award, melyet young adult műveknek ítélnek oda, és a 2010-ben létrehozott Ray Bradbury Award, mely filmek vagy sorozatepizódok forgatókönyvének elismerése. Ezt legutóbbi alkalommal a Jó Hely Netflixes sorozat  Whenever You're Ready epizódjáért Michael Schur vehette át. 2018 óta pedig játék írói kategória is helyet kapott, a 2020-as év legjobbja a Greg Kasavin által írott Hades lett. 

Önálló írószövetségi elismerés pedig a Damon Knight Memorial Grand Master Award, mely egy immár 38 írónak kiosztott életműdíj. Az első nagymesteri kitüntetést Robert Heinlein vehette át 1975-ben. Andre Norton (Alice Mary Norton) volt az első női nagymester és rajta kívül csak hat másik nőt választott ki azóta a szövetség. A legfiatalabb mesterek Connie Willis és Joe Haldeman, ők 66 éves korukban vehették át a címet. Az Író Emeritus fokozatot pedig olyan írók kaphatják, akik már nem aktívak, kevésbé ismertek, de egykor jelentősen hozzájárultak a fantasztikus irodalom világához. 1995-ös létrehozása óta 14 alkalommal osztottak díjat, mely egyben a Nebula banketten való beszédre való felkérést is jelent.

A New England Science Fiction Association tagjai ítélik oda és az évente rendezett Boskone találkozón adják át az Edward E. Smith emlékdíjat, melyet E.E. 'Doc' Smith-ről, az űropera atyjáról, a sci-fi aranykorának kiemelkedő személyiségéről neveztek el. A talapzaton álló nagyító lencsét ábrázoló Skylark trófeát olyan elkötelezett science fiction személyiségek kapják, akik mind az írás terén, mind emberileg példamutató életművet mutathatnak fel.  Az első díjat Frederik Pohl kapta 1966-ban, legutóbb, 2021-ben pedig Anthony R. Lewis bibliográfus vehette át szerkesztői és egyéb non-fiction területen való munkájáért. Az évek során 56 szobrocskát osztottak ki, közte 14 női díjazottal.


A BSFA-díjat a British Science Fiction Association tagsága ítéli oda tudományos-fantasztikus műveknek, 5 kategóriában. A társaság jelenlegi elnöke az a Pat Cadigan írónő, aki a cyberpunk meghatározó alakja, de számtalan más sci-fi alzsánerben is alkot. A BSFA két exkluzív folyóiratot is kiad; a művészeti témájú Vector és az irodalmi Focus ingyen hozzáférhető tagjaik számára. Az eddig felsorolt díjak és társaságok közül náluk található a legpezsgőbb élet, legkorszerűbb honlap és aktív közösségimédia-jelenlét. A legelső díjat 1970-ben John Brunner vehette át Zanzibár című regényéért, legutóbb pedig N.K. Jemisin zsebelte be a legjobb regényért járó, összecsavarozott papírkönyvekből készített talapzaton álló műanyag lézerpisztolyt formázó szobrocskát.

 


Az sff közösség legelismertebb díjai közé tartozik a Locus, melyet az azonos nevű magazin közönségszavazás által oszt ki minden évben, már 1971 óta. A megszokott kategóriákon túl, itt magazinokat, kiadókat, kritikusokat, fanzinokat, és művészeket is értékelhetnek az olvasók.
Írók között a csúcstartó Ursula K. LeGuin, aki 18 alkalommal vehetett át Locus-díjat. Őt követi Harlan Ellison (15), Dan Simmons (12), Geroge R.R. Martin (11), John Varley (10). Az alapítás évében az én egyik kedvenc regényem, Larry Niven Gyűrűvilága kapta meg a díjat, 2021-ben pedig Martha Wells Network Effect-je (valamit tényleg tud ez a regény ha ennyiszer nyert!).

A Szaturnusz-díjat 1972-ben alapította meg az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films nevű, akkor még nonprofit szervezet, Dr. Donald A. Reed vezetésével. Dr. Reed úgy érezte, hogy a sci-fi-, horror- és fantasyfilmek nem kapják meg azt az elismerést, amit érdemelnének. Jelöltjeik listája éppen e szakosodás miatt élesen eltér az Oscar- vagy a Golden Globe-jelöltekétől. A többi díjhoz hasonlóan a Szaturnusz-díj győzteseit is az Akadémia tagjai szavazzák meg. Az első díjátadás 1973-ban történt. Bár elsődlegesen a science fiction, fantasy és horror kategóriákban jutalmaz, a drámai stílusok elismerésében is megkezdte munkáját. Emiatt gyakran éri kritika, hogy az értékelés szempontjából eredetileg körülhatárolt filmes műfajokra túlságosan elnagyolt és következetlen definíciókat alkalmaz. Bírálói azt is felróják, hogy olyan műveket is értékelnek a díjjal, melyek egyáltalán nem kapcsolódnak a science fiction, a fantasy vagy a horror műfajához. 3 fő témán belül (mozifilmek, televíziós műsorok és házimozi-megjelenés) több tucatnyi kategóriában osztják ki a filmtekerccsel körülvett Szaturnusz bolygót ábrázoló szobrocskát. A legutóbbi díjátadón a Star Wars: Skywalker kora győztött sci-fi film kategóriában, és a Star Trek: Discovery sci-fi tv sorozat kategóriában. A legjobb sorozatért járó elismerést a Mandalori kapta (jó trükk, így végülis két sci-fi sorozatot is díjazhatnak adott évben). A rekodtartó James Cameron 11-szer, illetve az Avatar film is 11-szer, és a Lost sorozat 13-szor győzött.


Bár még igen hosszan sorolhatnánk a különféle díjakat, már csak kettőt szeretnék megemlíteni. Egyik az Arthur C. Clarke Award, melyet az Egyesült Királyságban adott évben megjelentek közt legjobbnak ítélt science fiction regényért osztanak. A díjat megítélő zsűri tagjait a British Science Fiction Association és a Science Fiction Foundation nevű szervezetek, valamint a Science Museum of London adják. Legelső, 1987-es nyertese Margaret Atwood: A szolgálólány meséje, és legutóbb a The Animals in that Country-ért Laura Jean McKay vehette át a kitüntetést és pénzjutalmat. Magáról a díjról nem találtam képeket, de a könyvek borítóján az alábbi logót érdemes keresni, ha Clarke-díjas művet szeretnétek vásárolni: 


Nem szeretném kihagyni a sorból a magyar Zsoldos Péter-díjat, amelyet évente ítélnek oda fantasztikus (sci-fi, fantasy, weird, természetfeletti horror stb.) zsánerű műveknek. A díj kiadóktól, irodalmi szervezetektől és intézményektől független. 1998-ban alapította az Avana Egyesület és Salgótarján önkormányzata. A díjakat a névadó Zsoldos Péter születésnapján, minden év április 20-án adják át. 

Megalapítása óta kemény kritikáknak van kitéve. Gyakran bírálják az értékelés módját, a zsűrit, a nevezés módját, de leggyakrabban a díjazott művek színvonalát. Éppen ezekre tekintettel 2016-tól a Clavis Irodalmi Ügynökség egy évre átvette a szponzori szerepet, remélve ettől ezen hiányosságok megszüntetését és a díj presztízsének emelkedését. 2019-ben az Avana Egyesület által felkért szakmai zsűri egy kategóriában sem osztott díjat, ami komoly visszhangot váltott ki. A Zsoldos család 2020-ban elvette a díj gondozását az Avana Egyesülettől és egy szakmai tanácsadó testületre támaszkodva kívánja új alapokra helyezni. A díj elvétele az Avana Egyesülettől, az új nevezési rendszer és a 2020 után bekerült fordítói díj vitatott megítélésű. Vegyes megítélése ellenére sokáig az egyetlen jelentősebb hazai fantasztikus irodalmi elismerés volt. 2020-ban az Avana Egyesület új sci-fi irodalmi díjat alapított Monolit néven. A Zsoldos-díj sajnos nem sok női nyertessel büszkélkedhet. 2020-ban Moskát Anita fantasy regénye, az Irha és bőr kapta a díjat, rajta kívül Fedina Lídia novellája kapott elismerést 2018-ban. A fordítói kategória 2020-as bevezetése óta azonban mindkétszer hölgyek nyertek: Molnár Berta Eleonóra (Susanna Clarke: Piranesi) és G. Bogár Edit (Johanna Sinisalo: A Nap Magja) című munkáikért.

A Zsoldos-díj shortlistje a magyar fantasztikus szakmai közösség jelölései alapján, a legtöbb jelölést kapott, az előző évben megjelent művekből áll össze. Erről a shortlistről választja ki a héttagú zsűri a díjnyertes műveket három kategóriában. A szakmai zsűri döntését illetve a meghirdetett közönségszavazás eredményét 2022. április 20-án hozzák nyilvánosságra. A 2022-es Zsoldos Péter-díj shortlistjére a 2020. december 1. és 2021. december 1. között megjelent művek közül az alábbiak kerültek fel:

Regények:
Baráth Katalin: Afázia (Agave Könyvek)
László Zoltán: Mindig egyre több (GABO Könyvkiadó)
Sepsi László: Termőtestek (Jelenkor)

Novellák:
Erdei Lilla: Vadhús (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021, GABO Könyvkiadó)
Füzesi Dóra: Amőbász (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021, GABO Könyvkiadó)
Juhász Viktor: Az Eigengrau (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021, GABO Könyvkiadó)
Kleinheincz Csilla: Növényeknek mondotta el (Spekulatív Zóna)
Kiss Gabriella: Túlélők (Légszomj, GABO Könyvkiadó)
László Zoltán: Hullámsodrok (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021, GABO Könyvkiadó)
Moskát Anita: Istenanyák (Prae magazin, 2020/4.)

Fordítások:
Margaret Atwood: Legvégül a szív (ford. Csonka Ágnes, Jelenkor)
Octavia E. Butler: A magvető példázata (ford. Huszár András, Agave Könyvek)
William Gibson: Neuromancer (ford. Farkas Veronika, Agave Könyvek)

 

Zsoldos Péter-díj

A Monolit-díjra pályázó műveket az egyesület által felkért független, szakmai zsűri értékeli, és végül a legjobbnak bizonyult műnek odaítéli a díjat. Egy-egy kategóriában két évente kerül kiadásra olyan formában, hogy páros években novella kategóriában, páratlan években regény kategóriában kerül a díj átadásra. Minden évben az előtte lévő két év regény- és novellatermése nevezhető. Az átadó gála a HungaroCon eseményen kap helyet. A díj egy fekete monolitot ábrázol, amelynek élén gravírozva szerepel a nyertes neve, a nyertes mű címe és a díj odaítélésének éve. Továbbá a díj pénzjutalommal is jár. 

2020-ban novella kategóriában Komor Zoltán: Plázafej győzedelmeskedett, 2021-ben a legjobb regény díját pedig Brandon Hackett: Eldobható testek kapta (ugyanebben az évben a Zsoldos Péter-díjat is elnyerte).


A felsorolást nem egy díjjal zárnám, hanem a Science Fiction Hall of Fame-mel, melybe bekerülni bizonyára felér egy életműdíjjal. A Seattle-beli Museum of Pop Culture elképesztően extravagáns épülete 2004 óta ad helyet a Science Fiction Museumnak és a Hall of Fame-nek is, melynek meglátogatása bármely rajongónak fantasztikus élmény lehet! A múzeum állandó kiállítása számos galériára tagolódik, úgymint "Homeworld", "Fantastic Voyages", "Brave New Worlds", és "Them!". Mindegyik több világhírű relikviát, filmes kelléket, kosztümöt és első kiadást is őriz, például megtekinthető Kirk kapitány parancsnoki széke a Star Trekből, a Halálcsillag-modell a Star Warsból, és a T-800-as a Terminatorból. A kiállítások az évek során számos átszervezésen és változtatáson estek át, jelenleg Infinite Worlds of Science Fiction címmel tekinthető meg.

A MoPoP épületén a híres seattle-i monorail vonat is áthalad. Sokszínű kiállításai között mindenki talál ínyére valót: a Minecraft-tól Jimi Hendrixen át a horrorfilmek történelméig rengeteg témából szemezgethetünk

A Hall of Fame bizottsága évente 4 új nevet avat fel, akik a sci-fi különböző területeiről érkezhetnek, úgymint irodalom, művészet, film, tv és média, illetve "nyitott kategória" és újabban már művek (filmek, könyvek, játékok) is bekerülhetnek a hírességek csarnokába, nem csak személyek. Legutóbb Ted Chiang, D.C. Fontana, a Star Wars és Watchmen csatlakozott a neves társasághoz, ahol olyanokat találunk, mint Frank Herbert, Arthur C. Clarke, George Lucas, Edgar Rice Burroughs, Joe Haldeman, George Melies, Douglas Adams, Stan Lee, Mary Shelley, Kate Wilhelm, a Szárnyas fejvadász, a Mátrix és az Űrodisszeia. A 2021-es neveket még nem hirdették ki. 




írta: Gabi







Népszerű bejegyzések