Októberi Sci-Fi megjelenések

 Friss megjelenések 2022 Októberében



Útjára indítjuk legújabb rovatunkat, melyben havi bontásban ajánlunk nektek könyveket a magyar és a nemzetközi piacról. 

Nemzetközi


Veronica Roth (Divergent, Kiválasztottak) legújabb regényében egy nő történetét meséli el, aki az összeomlott disztópikus rezsim romjai között egy lány után kutat - és a keresés közben a családját és a közösségét övező sötét titkokra bukkan. Az írónő könyveit nálunk a Gabo és Ciceró kiadók gondozták, még nem találtam hírt a Poster Girl érkezéséről, minden esetre igen érdekesnek igérkezik!


Alan Moore neve talán nem cseng ismerősen, de ha azt mondom, hogy neki köszönhetjük a V mint Vérbosszú és a Watchmen történeteket, akkor már biztosan beugrik valami. Képregényes körökben zseninek tartják, és ő az, aki miatt megkülönböztethetjük a graphic novelt a comic booktól (kép-regényt a képregénytől ha élhetek ezzel a böte fordítással). Októberben jelent meg az Illuminations: Stories, mely az író 40 éves munkásságának egyetlen novelláskötete, lélegzetelállító gyűjteménye a sokszínű és feledhetetlen karaktereknek akik a létezés különböző síkjait járják be.


A Station Eternity-ben Mur Lafferty írónő (Hat ébredés, Solo, Minecraft) egy intelligens űrállomás fedélzetére kalauzol minket Mallory Viridian kíséretében. A nyomozónő térdig járt a gyilkossági ügyekben, ami a valóságban kevésbé vonzó szerep mint egy klasszikus krimiben, így okkal gondolhatja, hogy az űrben, idegen lényekkel körülvéve majd nyugta lesz a halálesetektől. Amikor azonban befut egy földi űrsikló és emberek és idegenek egyaránt hullani kezdenek körülötte, az állomás káoszba zuhan. Malloryra vár a feladat hogy felfedje a tettest, mielőtt elfogynak az utasok. Magyar megjelenésről sajnos még nincs hírünk.

Magyar


A Helikon kiadónál új köntösben jelent meg Kurt Vonnegut klasszikusa, Az ötös számú vágóhíd. A könyv részben az író személyes emlékén alapul; amerikai hadifogolyként Drezdában élte meg a hírhedt 1945. februári bombázást, amelynek során a város nagy része és 150 000 ember elpusztult. Az író sajátos technikája: az idő felbontása és a háromsíkú cselekménybonyolítás magasabb művészi egységbe foglalja a szerteágazó eseményeket.


Katasztrofális túlnépesedés fenyegeti a Földet, amikor egy vállalat alternatív megoldást ajánl: teleportációt a Bálnaszáj bolygóra, amely csodás új otthonául szolgálhat a boldog és szorgalmas kivándorlóknak. Van azonban egy probléma: a teleportációs szerkezet csak egy irányban működik, tehát aki átmegy, örökre ott ragad.
Amikor Rachmael ben Applebaum felfedezi, hogy a boldog telepesekről készült felvételek némelyike hamisított, űrhajóval elindul egy tizennyolc éves utazásra, mert meggyőződése, hogy korántsem olyan idilli az élet a Bálnaszájon, amilyennek a hírekben mutatják, és bőven akadnak olyanok, akik haza akarnak térni.
A Kamu Rt. Philip K. Dick egyik utolsó műve, melyet egy korábbi kisregényének kibővítésével nem sokkal a halála előtt fejezett be. A regény górcső alá veszi a diktatúrát, a valóságot és a hallucinációt, felvonultatva mindazon témákat, melyek az írót egész életében foglalkoztatták. A regény az Agave kiadónál jelent meg.


A Hachette kiadó Jules Verne életművét egy 70 kötetes sorozatban adja ki, melyből a Hódító Robur-t emelném most ki, mert mégiscsak ő a klasszikus sci-fi magazin névadója! 

Uncle Prudent és Phil Evans igen kiváló és fontos személyiség: előbbi a philadelphiai Niagara Részvénytársaság főrészvényese, és a helybeli műkedvelő léghajós klub elnöke, utóbbi köztiszteletben álló óragyáros, és ugyanennek az előkelő klubnak a titkára. A két nevezetes közéleti férfiú nem a legbensőségesebb érzelmekkel viseltetik egymás iránt – de egy váratlanul megjelenő ellenfelük, a titokzatos Robur, hallatlan cselekedete következtében mégis együtt kell körülröpülniük a földet. A két vetélytárs szövetkezik a közös ellenség ellen: elhatározzák, hogy akár saját pusztulásuk árán is, de megsemmisítik Robur mérnök nagyszerű találmányát, a repülő gépezetet. Roburt azonban nem olyan fából faragták, hogy egykönnyen beletörődjék vereségébe. Érthető hát, hogy végül nemcsak a philadelphiai százezrek, hanem az olvasók milliói is önfeledten tapsolnak Hódító Robur teljes diadalának.


Népszerű bejegyzések