Ekker Éva: A tavalyi hó

 








A novella I. helyezést ért el a Levelek Jézuskának 2085-ben Novellaíró pályázatunkon

Kedves Jézuska!

Itt téged nem ismer senki, én is csak azért, mert anyukámmal turkáltunk a padláson a régi lakók lomjai között, és rátaláltunk egy ősi szerkezetre. Furcsa történeteket csiholtunk elő belőle, melyek az egykori emberek életéről szólnak. Egyik szerint neked karácsonykor, mikor esik a hó, levelet írtak a gyerekek, és te teljesítetted a kívánságukat. Nem tudom, mi a hó, talán a levegőből leszálló, mindent beborító, fekete szmogra utaltak. A karácsonyról sem hallottunk, de számításaink szerint ilyentájt lehetett.

Azt is kihámoztuk a felvételekből, hogy a saját óhaj előadása előtt illett megköszönni mindazt, amit addig adtál, ezért én is ezt teszem:

Köszönöm, hogy annyi természeti csapás túléltünk, és most egészséges környezetben, biztonságban élhetünk, ezen az egykori népe által Földnek nevezett bolygón, ahol bőségesen áthatja a légkört a számunkra nélkülözhetetlen metán, szén-dioxid, kellemesen forró és száraz az éghajlat, valamint a radioaktív sugárzás is olyan magas, hogy pont megfelel nekünk. 

Kérésem: Egykori planétánkon, mely a kozmikus változások hatására kialakult magas oxigénszint, és a nagy területeket elárasztó víz miatt számunkra lakhattalanná vált, tartsd meg az elburjánzott zöld növényzetet, hogy az itteni bunkerekben bujkáló, maroknyi ember oda áttelepítve minél jobban elszaporodjon, ezáltal mindig jusson az asztalunkra elegendő táplálék belőlük.

Köszönettel: Vicsorka

Gratulálunk a szerzőnek, Ekker Évának!


A pályázattal kapcsolatban kérdeztük a zsűrit

"A disztópiák voltak túlsúlyban a beküldött pályaművekben, hiszen egy sötét jövővel sokkal könnyebb egy ilyen rövid szövegben feszültséget, izgalmat kelteni. Többnyire egy szorongó, szoros kapcsolatok nélküli világ rémét vetítették előre, amiben a gyerekek szeretet, család és megértés után sóvárognak és ezt is kérik karácsonyra. Sokaknak sikerült kitörni a karácsonyi szentimentalizmus selyempapírjából és nagyobbat léptek előre. A már megszokott elmagányosodásban, egy tönkretett bolygón élő kisgyerek gondolatait tudták megfogalmazni, akinek már a szülei és nagyszülei sem ismertek másik világot.

Jó volt olvasni azokat a pályaműveket, amelyek nem fogadták alapértelmezettként a karácsony, a vallás, Jézus fogalmát, hanem már eleve szkepticizmussal indítottak.

Innen már csak egyre jobb ötleteket és csavarokat kaptunk, a VR, androidok, idegen lények és az AI irányába.

Öröm volt olvasni ezeket a munkákat! Gördülékeny stílus, kellemes narráció és remek ötletek jellemezték a pályaműveket.

A győzteseknek és azoknak is, akik most nem értek el helyezést, gratulálok és boldog, havas, szeretetteljes, utópisztikus karácsonyokat kívánok a következő 200 évre!" 

Orosz Adél -


"Több izgalmas, emlékezetes novella is érkezett a pályázatra. Az elidegenedés és a klímakatasztrófa érthető módon visszatérő téma volt, ahogy az is, hogy a karácsony fogalma vagy Jézuska személye mennyire lesz ismert 2085-re. Különösen örültem azoknak a történeteknek, amelyek nemcsak érdekes (ajándék)ötleteket soroltak, hanem mindezt erős, érzelmeket megmozgató történetbe csomagolták. Ahol az informáciadagolás és a történetmesélés még ilyen kis leütésszámban is szépen összefonódott. Biztos, hogy lesz olyan novella, amelyiknek a csattanója, formai megoldása vagy története velem marad a következő hetekben.

Köszönöm, hogy olvashattam a pályamunkákat, mindenkinek további jó írást!" 

- Róbert Katalin - 


Cikket készítette: Adrienn

Kép forrása: Pixabay



Népszerű bejegyzések